BACKEN

Prostens pizza och annat kul på Skrea backe

Med åren har jag insett en sak. Och det är att jag är en drömförverkligare. Inte minst när det kommer till den luddiga gränsen mellan privatliv och arbete som jag och min familj lever med. För att vi valt det och för att, just det, förverkliga drömmar!

Jag vet exakt dag och tid när mina två barn föddes, men också det exakta klockslag när jag fick syn på prästgården i Skrea backe utanför Falkenberg för första gången. Den gård som en valborgsmässoafton 2012 blev hem och arbetsplats för mig och min familj.

Sedan 2013 driver jag och min man Prostens pizza i den gamla lada på gården som också är min studio. Vi delar trädgården inte bara med alla de djur som med åren fylls på här på gården (var ska det sluta…) utan också alla de tusentals pizzagäster som kommer från när och fjärran för att ta del av något av det roligaste som jag och min man Marcus Nordgren gör. En vardagsrums-pizzeria där vi enbart utgått från en sak; vad vill vi ha när vi går på krogen? Vare sig vi är i Brooklyn, Berlin eller bredvid en gödselstack på den svenska västkusten. 

Skrea backe är ett paradis att bo på för den som älskar mat och duktiga producenter och bönder. Bredvid oss bor lantbrukaren Daniel som tillsammans med sin familj driver en ekologisk mjölkgård, är delägare i byns lilla mejeri Skrea ost där man också hittar Monika som tillsammans med gänget på Kullsgärde gård säljer fantastisk yoghurt, mjölk som den smakade förr och goda ostar. Dessutom har gänget på Kullsgärde gård lamm som betar nere på naturreservatet vid havet och är de godaste lamm jag kanske ätit. Längst upp på backen hittar du också min bi-mentor Åsa Ledel och hennes man Ola på Skrea gärdesgård som har ”sveriges minsta saluhall” där man köpet ägg och honung, och av dem köper vi också riktigt bra highland cattle-kött från glada djur som betar friskt gräs och mår bra.

I byn hittar du dessutom vinodling och fram tills nyligen när de blev för stora och var tvungen flytta till större lokaler också microbryggeriet Pineridge brewery.

Tillsammans med dem och James Sherry på Globalize worldfood driver vi i den stora stenladan bredvid vinodlingen vårt bbq-ställe Aska bbq. Vi är inte en klassisk bbq-krog. När de allra flesta tänker på bbq-krogar handlar det om Texas, Austin, brisket, cole slaw och ribs. Men för oss handlar bbq om så mycket mer. Det här inte är amerikansk BBQ utan BBQ som vi vill ha det, med självklart svenska råvaror. Vi inspireras av hela världen, vill inte kopiera eller ruta in oss utan bara fokusera på en sak. Att använda eld, rök och kol till att laga god mat som vi själva vill äta.

Ni ser, skrea backe är ett paradis som med sitt läge ett stenkast från E6an är väl värt ett besök. Och har jag nämnt att vi är sjukt bra på att samarbeta här i Falkenberg? Besök Falkenbergs skafferi (länk) och låt dig övertygas!

FINNS I BACKEN

PROSTENS PIZZA
PROSTENS PIZZA

Vi på Prostens älskar bra pizza, att ha människor runt omkring oss och inte minst så älskar vi att laga mat på bra råvaror. Det, tillsammans med våra favoriter bland lokala råvaror och goda drycker från ”när och Europa”, är stommen i vår vedeldade pizzeria.

Prostens pizza
Skrea 203
311 70 Falkenberg
Sweden

www.prostenspizza.se
prostenspizza@gmail.com 

Läs mer
SKREA MATBRUK
SKREA MATBRUK

Skrea Matbruk
Skrea bonnagård 206
311 70 Falkenberg

www.skreamatbruk.se

Läs mer
SKREA OST
SKREA OST

I skrea osts gårdsbutik i Skrea söder om Falkenberg hittar du gårdens egna mejeriprodukter. De har hårdostar, mjukostar/kittost, mögelostar, grillost och färskost. Där kan du även köpa ohomogeniserad mölk och yoghurt i lösvikt. Alla deras mejeriprodukter är ekologiska, KRAV-certifierade och närproducerade där på deras gårdsmejeri.

Skrea Ost
Skrea Kullagård 301
311 92 Falkenberg

kontakt@skreaost.se
www.skreaost.se

Läs mer