OM / PRESS

Lisa Lemke är frilansande matkreatör, matstylist och tv-kock. Hon arbetar med att laga, prata, skriva och styla mat för tidningar, böcker, radio, tv och reklam.

Lisa har sedan 2011 spridit matglädje i tv, bland annat genom Sommarkväll på SVT, Grillmästarna, Mitt kök/Köket på TV4 och sedan 2018 med SVT:s matprogramserie Timjan, tupp & tårta som spelas in hemma hos Lisa på Skrea Backe. Tillsammans med Sandra Mastio och Zeina Mourtada tar Lisa, i sällskap av olika gäster, greppet om modern hemkunskap för vuxna. Serien har nu gått i två säsonger på bästa sändningstid och blivit oerhört populär.
Sedan drygt femton år tillbaka har vi kunnat följa hennes avslappnade, kreativa och glimtfyllda inställning till matlagning och recept-skapande. Lisa har skrivit flera prisade kokböcker som släppts både i Sverige och utomlands i länder som USA, Tyskland, Australien, England, Finland och Norge. Hösten 2019 kommer hon med ny kokbok ”Brödmat” tillsammans med nytänkande förlaget The Bookaffair. Här handlar det om att låta brödet bli en del av måltiden och det med recept från hela världen där ju faktiskt bröd är basen i många kök. I ”Brödmat” får man mängder av recept för hela veckans middagar men också en mjölguide som bland annat handlar om vad som händer med sädesslag, hela vägen från åkern via kvarnen till bageriet. Likaså finns i boken ett stort kapitel om det här med att rädda brödet, där man låter gårdagens bröd helt enkelt bli en råvara man lagar mat med.

Lisas matfilosofi är tydlig: matlagningen ska vara enkel, rolig och locka till gemenskap vid matbordet. Att laga god mat ska inte behöva förknippas med någon form av prestige. Lisas hjärtefrågor kring mat är lantbruk och hållbarhet, och det är något som hon aktivt arbetar med.

Lisa, född 1981, växte upp i de småländska skogarna i det lilla samhället Skillingaryd. Efter nedslag i Skottland, Umeå och flera år i Göteborg bor och verkar hon sedan 2006 i Falkenberg. Den gamla prästgården på Skrea backe utanför Falkenberg – som hon delar med man, två barn och massa djur – är basen för hennes verksamhet. Här driver hon tillsammans med sin man de två krogarna Prostens pizza och Skrea Matbruk som året om lockar folk från hela landet. Prästgården är en stark punkt i hennes varumärke som bygger mycket på konceptet ”Lisa på landet”, något av en Pippi Långstrump i köket.

Lisa är en uppskattad konferencier och moderator, inte bara i mat-sammanhang. Hon är känd för att sprida energi, showa och underhålla, men också för att hon är bra på att lyfta andra, på ett professionellt sätt hålla i trådarna, och ställa rätt frågor (hon är i grunden journalist). Lisa passar såväl på stora scener med större evenemang som med mindre publiker och arrangemang. Från gala till bönder!
Lisa är också en inspirerande föredragshållare där hon inte bara pratar om hjärtefrågorna mat, levande lantbruk och hållbarhet, utan också om målbilder, drömförverkligande, vikten av att ge sig ut på tunn is mellan varven, hur man blir bäst på sitt jobb genom att jobba med det man älskar och hur man bäst bollar med sin tid. vanligaste frågan Lisa får i intervjuer är just hur hon får ihop sin tid med egen verksamhet, två krogar, småbarn, gård och en massa djur. Just det här med att gräva där man står och att profilera en matregion är inte bara något som hon konkret arbetar med, utan också något som hon föreläser kring, där hjärta och äkthet, värdskap och samarbeten är ledorden.
med, utan också något som hon föreläser kring, där hjärta och äkthet, värdskap och samarbeten är ledorden. Vill du boka Lisa kontaktar du henne enklast på lisa@lisalemke.se eller via info@promotormedia.se

PRESSBILD

Klicka på vald bild för att ladda ner pressbild
Foto: Magnus Carlsson